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Request for an Advisory Opinion from the EFTA Court by Norges 

Høyesterett dated 30 June 2020 in criminal proceedings against N 

 

  

(Case E-8/20) 

 

 

A request has been made to the EFTA Court dated 30 June 2020 from Norges 

Høyesterett (the Supreme Court of Norway), which was received at the Court 

Registry on 2 July 2020, for an Advisory Opinion in criminal proceedings against 

N on the following questions: 

 

 

Questions about the state of the law before 1 June 2012 

 

Question 1: Is the term “sickness benefits” in Article 4(1)(a) of 

Regulation No 1408/71 to be interpreted as encompassing a benefit such 

as the work assessment allowance (arbeidsavklaringspenger)?  

 

Question 2: Is Article 22 of Regulation No 1408/71, or possibly Article 

19, to be interpreted as conferring entitlement to receive cash benefits 

only when residing (bosetting) in an EEA State other than the competent 

State, or are shorter stays (opphold) such as in the present case also 

included? 

 

Question 3: If shorter stays such as in the present case are also included, 

is Article 22 of Regulation No 1408/71 and its reference to authorisation 

from the competent institution, or possibly Article 19, to be interpreted 

as meaning that the competent State may make a person’s entitlement to 

be able to bring their work assessment allowance along subject to the 

condition that that person must have applied for and obtained 

authorisation to stay (oppholde seg) in another EEA State? 

 

Question 4: Should Regulation No 1408/71 be found not to confer 

entitlement to bring work assessment allowance along during a stay in 

another EEA State, or possibly not without authorisation from the 

competent institution pursuant to national rules, must it also be 

determined whether the national rules come within the scope of other 

EEA rules? 

 

Question 5: Do Articles 28 or 36 of the EEA Agreement apply in a 

situation where a national of an EEA State has a shorterleisure stay in 

another EEA State? 

 



Question 6: If that question is answered in the affirmative, is it a 

restriction on free movement under Article 28 of the EEA Agreement or 

Article 36 that national law lays down the following conditions: 

 

- (i) that the benefit may be given only for a limited period of time 

which, according to administrative circulars, may not usually exceed 

four weeks per year; and 

- (ii) that the stay abroad is compatible with the performance of 

defined activity obligations and does not impede follow-up and 

control by the competent institution, and  

- (iii) that the person concerned must apply for and obtain 

authorisation from the competent institution (and compliance with 

the notification duty is controlled through the use of a notification 

form)? 

 

Question 7: If the condition in (i) constitutes a restriction, can the 

condition be justified as a general safeguarding of the considerations 

underlying condition (ii), that is to say, ensuring performance of defined 

activity obligations and also follow-up and control? 

 

Question 8: If condition (i) cannot be justified and conditions (ii) and (iii) 

constitute a restriction, can conditions (ii) and (iii) be justified on the 

basis of the same considerations? 

 

Question 9: If conditions (ii) and (iii) can be justified, is it compatible 

with Articles 28 and 36 of the EEA Agreement for a person who has 

failed to apply for and obtain authorisation to bring benefits along to 

another EEA State and who provides the competent institution with 

incorrect information about the place of stay (oppholdssted) to be 

ordered to repay the benefit which was thus unlawfully acquired under 

national law? 

 

Question 10: If that question is answered in the affirmative, is it 

compatible with Articles 28 and 36 of the EEA Agreement for the person 

concerned potentially to be subject to criminal sanctions for having 

provided incorrect information and thus having misled the competent 

institution into making unfounded payments? 

 

Question 11: If question 5 is answered in the negative, do Articles 4 or6 

of Directive 2004/38 apply in a situation where a national of an EEA 

State has a shorter leisure stay in another EEA State? In so far as Article 

6 applies, does that provision impose obligations on the home State? If 

Articles 4 or 6 is applicable and may be relied on as against the home 

State, the same question as questions 6 to 10 are asked in so far as they 

fit.  

 

 



Questions about the state of the law after 1 June 2012 

 

Question 12: Is the term “sickness benefits” in Article 3(1)(a) of 

Regulation No 883/2004 to be interpreted as encompassing a benefit such 

as a work assessment allowance? 

 

Question 13: Is the term “staying” in Article 21(1) of Regulation No 

883/2004, which is defined as “temporary residence” in Article 1(k), to 

be interpreted as encompassing each and every short-term stay in 

another EEA State not constituting residence, including stays such as in 

the present case? 

 

Question 14: If that question is answered in the affirmative, is Article 21 

of Regulation No 883/2004 to be interpreted as only covering situations 

where the medical diagnosis is given during the stay in the other EEA 

State, or also situations where – as in the present case – the diagnosis is 

recognised by the competent institution before departure? 

 

Question 15: If Article 21 is applicable in a situation such as that in the 

present case, is that provision, including the condition “in accordance 

with the legislation it applies”, to be interpreted as meaning that the 

competent EEA State may maintain the following conditions: 

 

- (i) that the benefit may be given only for a limited period of time 

which, according to administrative circulars, may not usually exceed 

four weeks per year; and 

- (ii) that the stay abroad is compatible with the performance of 

defined activity obligations and does not impede follow-up and 

control by the competent institution, and  

- (iii) that the person concerned must apply for and obtain 

authorisation from the competent institution (and compliance with 

the notification duty is controlled through the use of a notification 

form)?  

 

Question 16: If Article 21 precludes condition (i), but not (ii) and (iii), do 

(ii) and (iii) come within the scope of other EEA rules (see question 4 et 

seq.)? 


