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A request has been made to the EFTA Court by a letter dated 21 June 2016 from 

Oslo tingrett (the Oslo District Court), which was received at the Court Registry 

on 27 June 2016, for an Advisory Opinion in the case of Netfonds Holding ASA 

m.fl. v Staten v/ Finansdepartementet on the following questions: 

 
1. Do the issue rules in Section 4 of the Commercial Banks Act 
and Section 2-1 of the Insurance Activity Act, understood as a 
requirement that three quarters of the shares in new banks and 
insurance companies must be subscribed without preferential 
rights (offered as a public issue), constitute a restriction under 
Article 31 EEA, Article 36 EEA or Article 40 EEA, provided that 
the application for a licence is not just for a niche activity? 

a.  Assuming that the rules constitute a restriction within 
the meaning of the EEA Agreement: Do the rules pursue a 
legitimate public objective? 

b.  Assuming that the restriction pursues a legitimate 
public objective: Is such a restriction suitable within the 
meaning of EEA law? 

c.  Assuming that the restriction pursues a legitimate 
public objective: Is such a restriction necessary within the 
meaning of EEA law? 

2.  Do the issue rules in Section 4 of the Commercial Banks Act 
and Section 2-1 of the Insurance Activity Act, understood as a 
requirement that three quarters of the shares in new banks and 
insurance companies must be subscribed by persons other than 
the promoters, constitute a restriction under Article 31 EEA, 
Article 36 EEA or Article 40 EEA, provided that the application 
for a licence is not just for a niche activity? 

a.  Assuming that such rules constitute a restriction within 
the meaning of the EEA Agreement: Do the rules pursue a 
legitimate public objective? 

b.  Assuming that the restriction pursues a legitimate 
public objective: Is such a restriction suitable within the 
meaning of EEA law? 

c.  Assuming that the restriction pursues a legitimate 



public objective: Is such a restriction necessary within the 
meaning of EEA law? 

3.  Does an established administrative practice whereby 
individuals or enterprises are not authorised to own more than 20 
to 25 per cent of the shares in financial institutions, except in 
those cases where the law itself authorises the establishment of a 
financial group or where the financial institution will engage in 
what is referred to a niche activity only, constitute a restriction 
under Article 31 EEA, Article 36 EEA or Article 40 EEA, 
provided that the application for a licence is not just for a niche 
activity? 

a.  Assuming that such an established administrative 
practice constitutes a restriction within the meaning of the 
EEA Agreement: Is the restriction in pursuance of a 
legitimate public objective? 

b.  Assuming that the restriction pursues a legitimate 
public objective: Is such a restriction suitable within the 
meaning of EEA law? 

 
c. Assuming that the restriction pursues a legitimate public 
objective: Is such a restriction necessary within the meaning 
of EEA law? 

 


