
 EFTA COURT 
 

Request for an Advisory Opinion from the EFTA Court by Héraðsdómur 
Reykjavíkur dated 16 April 2013 in the case of Creditinfo Lánstraust hf. v 

Registers Iceland and the Icelandic State 
 
 (Case E-7/13) 
 
A request has been made to the EFTA Court by a letter of 16 April 2013 from 
Héraðsdómur Reykjavíkur (Reykjavik District Court), which was received at the 
Court’s Registry on 29 April 2013, for an Advisory Opinion in the case of 
Creditinfo Lánstraust hf. v Registers Iceland and the Icelandic State, on the 
following questions: 
 

1. Is it compatible with EEA Law, and specifically with Article 6 of 
Council Directive 2003/98/EC, on the re-use of public sector 
information (cf. the Decision of the EEA Joint Committee, No 
105/2005, amending Annex XI (Telecommunication services) to the 
EEA Agreement), to charge a fee on account of each mechanical 
enquiry for information from the register if no calculation of the 
‘total income’ and the ‘cost’, in the sense of Article 6 of the Directive, 
is available at the time of the determination of the fee? 

2. Is it compatible with Article 6 of the Directive if, when the ‘cost’ 
subject to Article 6 of the Directive is determined, no account is 
taken of: 

a. income accruing to the State when documents are collected, 
in the form of fees paid by individuals and undertakings for the 
recording of contracts in the registers of legal deeds, and 

b. income accruing to the State when documents are collected, 
in the form of taxes which are levied as stamp duties on 
recorded legal deeds at the time when individuals and 
undertakings apply to have them recorded in the registers of 
legal deeds? 

3. Is it compatible with Article 6 of the Directive if, when the ‘cost’ 
pursuant to Article 6 of the Directive is determined, account is 
taken of costs incurred by a public sector body in connection with 
the collection of documents which it is legally obliged to collect, 
irrespective of whether or not individuals or undertakings request 
to re-use them? 

4.  Is it compatible with Article 6 of the Directive if, when the ‘cost’ 
pursuant to the article is determined, the legislature sets the 
amount of the fee in legislation without any particular amount 
being made subject to substantive examination? 

5.  Would it be compatible with Article 6 of the Directive if, when the 
‘cost’ pursuant to the Directive is determined, appropriate account 



were taken of a general requirement in national legislation that 
public sector bodies be self-financing? 

6.  If the answer to Question No 5 is in the affirmative, what does this 
involve in further detail and what cost elements in public sector 
operations may be taken into account in this context? 

 

 


