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Request for an Advisory Opinion from the EFTA Court by 

Beschwerdekommission der Finanzmarktaufsicht dated 28 May 2020 in the 

case of Pintail AG v Finanzmarktaufsicht 

 

  

(Case E-6/20) 

 

 

A request has been made to the EFTA Court dated 28 May 2020 from 

Beschwerdekommission der Finanzmarktaufsicht (Financial Market Authority), 

which was received at the Court Registry on 2 June 2020, for an Advisory Opinion 

in the case of Pintail AG v Finanzmarktaufsicht on the following questions: 

 

 

1.  Must the terms “activity” and “business activity”, as they are used in 

Directives 2009/110/EC and 2007/64/EC (respectively (EU) 2015/2366), 

be understood as synonyms; if not, what is the difference? 

 

2.  Must “activity” or “business activity” of an authorised electronic 

money institution within the meaning of Directive 2009/110/EC be 

understood as meaning the issuance of electronic money, offering to 

issue electronic money or at least the activities of an electronic money 

institution that are subject to authorisation (strict interpretation) or 

does a sufficiently tangible business action also already suffice, for 

example, the conduct of other business activities, as is provided for in 

Article 6(1)(e) of Directive 2009/110/EC, to the extent that this action is 

directed, in accordance with objective criteria and genuinely, towards 

the issuance of electronic money and not completely trivial (broad 

interpretation)? Should a broad interpretation be required: What is 

the difference between a business action of that kind and purely 

preparatory actions?  

 

3.  Using which criteria must the term of ceasing to engage in business, as 

is provided for in Article 12(1)(a) of Directive 2007/64/EC (respectively, 

Article 13(1)(a) of Directive (EU) 2015/2366), be interpreted? 

 

4.  Does it make a difference in the interpretation whether the Member 

State has implemented Article 12(1)(a) of Directive 2007/64/EC 

(respectively, Article 13(1)(a) of Directive (EU) 2015/2366) in such a 

way that following 6 months of inactivity the authorisation is 



withdrawn by active conduct on the part of the authorities or in a such 

a way that the lapse arises by operation of law (ex lege) and the 

authority merely determines this afterwards? 


