
 EFTA COURT 

 

Request for an Advisory Opinion from the EFTA Court by the Princely 

Court of Appeal dated 13 August 2019 in criminal proceedings against H 

and I 

 

  

(Case E-6/19) 

 

 

A request has been made to the EFTA Court dated 13 August 2019 from the 

Princely Court of Appeal (Fürstliches Obergericht), which was received at the 

Court Registry on 20 August 2019, for an Advisory Opinion in criminal 

proceedings against H and I on the following questions: 

 

 

1. In relation to Article 13(1)(m) of Regulation (EC) No 561/2006: 

  

 (a) Does this provision also apply to “empty journeys” by the 

specialised vehicles transporting money and/or valuables 

mentioned therein, in other words, to journeys by those vehicles for 

the purpose of collecting money or valuables and to return journeys 

after the delivery of money or valuables? 

 

 (b) Does this provision also apply to vehicles escorting specialised 

vehicles transporting money and/or valuables? 

 

2. Is it necessary or proportionate, by reason of Article 19(1) of 

Regulation (EC) No 561/2006, for a Member State to impose 

penalties for infringements of this Regulation where the journeys 

at issue were effected by specialised vehicles transporting money or 

valuables on the territory of other Member States and those 

Member States have exercised the exception provided for in Article 

13(1)(m) of this Regulation such that under the relevant national 

law of the Member States concerned no infringements exist? 

 

3. Must Article 6(5) of Regulation (EC) No 561/2006 be interpreted as 

meaning that even where a Member State has exercised the 

exception provided for in Article 13(1)(m) of this Regulation, any 

time spent as described in Article 4(e) of this Regulation and time 

spent driving vehicles (in each case in relation to journeys involving 

specialised vehicles transporting money and/or valuables) must be 

recorded as “other work” in accordance with Article 6(5) of the 

Regulation mentioned? 

 

If the answer to the question is in the affirmative, must Article 6(5) 

of Regulation (EC) No 561/2006 be applied also where the relevant 



Member State has exempted the vehicles concerned in accordance 

with Article 3(2) of Regulation (EEC) No 3821/85 (now Article 3(2) 

of Regulation (EU) No 165/2014)? 


