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A request has been made to the EFTA Court by a letter dated 12 May 2016 from 

Héraðsdómur Reykjavíkur (Reykjavik District Court), which was received at the 

Court Registry on 18 May 2016, for an Advisory Opinion in the case of Fjarskipti 

hf. v Póst- og fjarskiptastofnun on the following questions: 

 

1. Can point (a) of Article 2 of Directive 2002/21/EC of the 

European Parliament and of the Council of 7 March 2002, on a 

common regulatory framework for electronic communications 

networks and services (Framework Directive), be interpreted in 

such a way that the term “electronic communications network” 

covers the conveyance of signals that are written as an SMS 

message on users’ end device connected via a web browser to the 

“My Pages” web server in a telecommunications undertaking’s 

web domain, via the public internet and to the PHP script 

software on the same telecommunications undertaking’s web 

domain, which receives the signals, processes them and conveys 

them in turn from the telecommunications undertaking’s web 

domain to an SMS server (SMSC) in its communications system, 

which then sends them on over a telephone network to the 

recipient telephone number? 

 

2. If the answer to Question 1 is in the affirmative, is point (c) of 

Article 2 of Directive 2002/21/EC to be interpreted in such a way 

that the term “electronic communications service” covers a 

service that consists of the conveyance of signals which takes 

place on a communications network as described in Question 1 

when i) a fee is collected for such a service, and ii) when no fee 

is collected for such a service? 

 

3. If the answer to Question 2 is in the affirmative, is point (d) of 

Article 2 of Directive 2002/21/EC to be interpreted in such a way 

that the term “public communications network” covers the 

electronic communications service described in Question 2, 

which is provided on an electronic communications network as 

described in Question 1, irrespective of whether that service is 

i) available to the public, or ii) available only to all subscribers 

of the telecommunication undertaking? 


