
 EFTA COURT 
 

Request for an Advisory Opinion from the EFTA Court by Fürstliches 
Landgericht dated 9 April 2013 in the case of Metacom AG v Rechtsanwälte 

Zipper & Collegen 
 
 (Case E-6/13) 
 
A request has been made to the EFTA Court by a letter of 9 April 2013 from 
Fürstliches Landgericht (Princely Court of Justice, Liechtenstein), which was 
received at the Court Registry on 15 April 2013, for an Advisory Opinion in the 
case of Metacom AG v Rechtsanwälte Zipper & Collegen, on the following 
questions: 
 

1. Can a European lawyer bringing proceedings in another EEA 
State in his own name and not pursuant to the mandate of a third 
party rely on Council Directive 77/249/EEC of 22 March 1977 to 
facilitate the effective exercise by lawyers of freedom to provide 
services (OJ 1977 L 78, p. 17)? 

2. Is an obligation on European lawyers to notify the authorities of 
the host State (as provided for here in Article 59 of the 
Liechtenstein Lawyers Act (Rechtsanwaltsgesetz)) compatible with 
Council Directive 77/249/EEC of 22 March 1977 to facilitate the 
effective exercise by lawyers of freedom to provide services (OJ 
1977 L 78, p. 17) and, in particular, with Article 7 of that directive? 

3. If Question 2 is answered in the affirmative: Having regard to 
Directive 77/249/EEC, may a failure to provide notification in the 
host State on the part of a European lawyer engaged in the 
provision of services result in the consequence that the lawyer 
concerned may not claim lawyers’ fees in accordance with the scale 
of fees provided for in the host State (in Liechtenstein the fees 
provided for in the Lawyers’ Fees Act (Gesetz über den Tarif für 
Rechtsanwälte und Rechtsagenten) and the Lawyers’ Fees 
Regulation (Verordnung über die Tarifansätze der Entlohnung für 
Rechtsanwälte und Rechtsagenten))? 

4. Where a European lawyer engaged in the provision of services has 
only notified the authorities in the host State at a later date may 
this subsequent notification result in the consequence that the 
lawyer may only claim fees in accordance with the scale of fees 
provided for in the host State in relation to the period following 
that notification but not in relation to procedural steps taken prior 
to that date? 

5. Having regard to Directive 77/249/EEC, does the answer to 
Questions 3 and 4 depend on whether at the start of the 
proceedings the court of the host State referred the European 



lawyer engaged in the provision of services to the obligation under 
the law of that State to notify the authorities? 

 


