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Request for an Advisory Opinion from the EFTA Court by the Court of Appeal 

dated 1 June 2023 in the case of Neytendastofa v Íslandsbanki hf. 

 

 

(Case E-4/23) 

 

 

A request has been made to the EFTA Court dated 1 June 2023 from the Court of Appeal 

(Landsréttur), which was received at the Court Registry on 1 June 2023, for an Advisory 

Opinion in the case of Neytendastofa v Íslandsbanki hf., on the following questions: 

 

 

1. Must Articles 5 and 10 of Directive 2008/48/EC, and particularly Article 

5(1)(f) and Article 10(2)(f) thereof, be interpreted as meaning that the creditor 

is to specify, in an exhaustive listing in a standard form and in the credit 

agreement, the conditions on which its decisions to raise or lower the borrowing 

rate on credit that bears variable interest may be based?  

 

2. First, is the requirement of Article 5 of Directive 2008/48/EC, that the 

consumer is to be provided with the information needed to compare different 

offers in order to take an informed decision on whether to conclude a credit 

agreement, met if, among the conditions for changing the borrowing rate that 

are specified on the standard form (cf. Article 5(1)(f)), there is a general 

reference to an unforeseen increase in the creditor’s costs? Secondly, is the 

requirement of Article 10 of Directive 2008/48/EC, that a credit agreement is 

to specify in a clear and concise manner the conditions and procedures for 

changing the borrowing rate (cf. Article 10(2)(f)), met if, among those 

conditions, there is a general reference to an unforeseen increase in the 

creditor’s costs? 

 

3. Is the requirement of Article 5 of Directive 2008/48/EC, that the consumer is 

to be provided with the information needed to compare different offers in order 

to take an informed decision on whether to conclude a credit agreement, met if 

the wording of a provision in the standard form (cf. Article 5(1)(f)) includes 

general and open-ended references such as “etc.”, as is the case in the standard 

form involved in this case? 

 



4. Does it follow from Article 5(1)(g) of Directive 2008/48/EC that the APR is 

to be illustrated in the standard form with a representative example in which 

all the assumptions used to calculate the percentage are stated even though all 

components of the credit which the consumer intends to take are known? 

 

5. Does it follow from Article 5(1)(i) and Article 10(2)(k) of Directive 

2008/48/EC that “other charges deriving from the credit agreement” are 

always to be specified, irrespective of whether or not the credit is of such a type 

that both payment transactions and drawdowns of the credit are recorded? 

 

6. If the answer to Question 5 is such that it follows from Article 5(1)(i) and 

Article 10(2)(k) of Directive 2008/48/EC that, generally, information is to be 

provided in the standard form on charges deriving from the credit agreement, 

is this requirement met by referring to the creditor’s schedule of charges, which 

may undergo change? Is it necessary to specify clearly in the standard form 

itself what the charges are and what they will be in the future?  

 

7. Does it follow from Article 5(1)(l) of Directive 2008/48/EC that the charges 

to be paid in the case of late payment are to be specified in the standard form 

or whether it is sufficient that the creditor make a general reference to its 

schedule of charges, which may undergo changes? 


