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A request has been made to the EFTA Court dated 11 May 2020 from Borgarting 

Lagmannsrett (Borgarting Court of Appeal), which was received at the Court 

Registry on 11 May 2020, for an Advisory Opinion in the case of Tor-Arne 

Martinez Haugland v The Norwegian Government on the following questions: 

 

 

1. In connection with the assessment of “same profession”, see Articles 1 

and 4 of the Directive, answers are requested to the following questions: 

 

a. What is the legal assessment and what are the legally relevant 

factors in the determination of whether a profession in the State 

where the qualification was obtained and that in the host State 

constitute the “same profession”?  

b. In the determination of “same profession”, must the host State 

take account of professional activities which the applicant in 

question may pursue in the State where the qualification was 

obtained, only under supervision and on the condition that the 

applicant has commenced a course of further education and 

training or undertaken to commence such a course of education 

and training within two years? If so, is it of any consequence that 

the applicant has opted not to commence or undertake to 

commence such a course of further education and training? 

c. What importance does differences in degree of independence in 

pursuing a profession and responsibility for patients have in the 

determination of whether it is the “same profession”? 

 

2. Does the possibility of requiring compensation measures, see Article 14 

of Directive 2005/36/EC, have any bearing on the interpretation of 

what constitutes “same profession”? If so, what importance does this 

have? 

 



3. What is the specific legal assessment under Article 2(1)(e) of Directive 

2005/36/EC, which provides that regulated education and training 

must be “specifically geared to the pursuit of a given profession”? 

 

4. In connection with Articles 28 and 31 of the EEA Agreement, answers 

are requested to the following: 

 

a. Where an applicant does not fulfil the requirements for having 

qualifications recognised under Article 13 of the Professional 

Qualifications Directive, read in conjunction with Article 14, 

may the applicant rely on Articles 28 and 31 of the EEA 

Agreement as a basis for pursuing the regulated profession in 

the host State? 

b. If question a is answered in the affirmative, what is then the 

legally relevant assessment for the examination under Articles 

28 and 31? 


