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Request for an Advisory Opinion from the EFTA Court by  
Staatsgerichtshof des Fürstentums Liechtenstein dated 20 January 2015 in 

the Case of the Liechtensteinische Gesellschaft für  
Umweltschutz v Gemeinde Vaduz 

 
 
 (Case E-3/15) 
 
A request has been made to the EFTA Court by a letter dated 20 January 2015 
from Staatsgerichtshof des Fürstentums Liechtenstein (State Court of the 
Principality of Liechtenstein), which was received at the Court Registry on         
22 January 2015, for an Advisory Opinion in the case of the Liechtensteinische 
Gesellschaft für Umweltschutz v Gemeinde Vaduz,on the following questions:  
 

1. Is Directive 2011/92/EU of 13 December 2011 on the assessment of 
the effects of certain public and private projects on the environment 
applicable in the Principality of Liechtenstein to EIA procedures 
which are still based, under transitional arrangements, on the Gesetz 
über die Umweltverträglichkeitsprüfung (Law on Environmental 
Impact Assessment) of 10 March 1999 (“the old version of the Law on 
Environmental Impact Assessment”)? 

2. If so, is there an unlawful restriction of the right of complaint of 
environmental organisations under Article 11 of Directive 2011/92/EU 
in conjunction with Article 20 of the old version of the Law on 
Environmental Impact Assessment in the present case if the 
Government takes a general decision on the environmental 
compatibility of the project pursuant to Article 16 of the old version of 
the Law on Environmental Impact Assessment in a separate 
procedure, but – in the form of conditions – reserves the resolution of 
crucial issues relating to the project’s environmental compatibility to 
subsequent authorisation procedures under special legislation? 

3. If so, does Article 11 of Directive 2011/92/EU have direct effect in 
respect of the EIA procedure at issue, which forms the basis for the 
individual complaint to the State Court? 

4. What would be the legal consequence, in the present case, of an 
infringement of the right of complaint under the directive with 
reference to questions 2 and 3? 

 


