
 EFTA COURT 

 

Request for an Advisory Opinion from the EFTA Court by Hæstiréttur 

Íslands dated 10 December 2015 in the case of Sorpa bs. v The Competition 

Authority 

 

  

(Case E-29/15) 

 

 

A request has been made to the EFTA Court by a letter dated 10 December 2015 

from Hæstiréttur Íslands (the Supreme Court of Iceland), which was received at the 

Court Registry on 10 December 2015, for an Advisory Opinion in the case of Sorpa 

bs. v The Competition Authority on the following questions: 

 

1.  Is a municipality in a Contracting Party to the EEA Agreement which 

carries out, in its jurisdiction, the management of waste in conformity 

with the provisions of Directives 75/442/EEC, 1999/31/EC and 

2000/76/EC, an undertaking in the sense of Article 54 of the Agreement? 

In this connection, the Court asks whether, when this question is 

answered, the following are of significance: a) That the treatment of waste 

is among the legally-prescribed functions of municipalities according to 

the laws of the relevant Contracting Party. b) That competition may exist 

over the treatment of waste between private entities and public entities 

under the laws of the Contracting Party. c) That it is prescribed, in the 

laws of the Contracting Party, that in this field, a municipality may not 

charge a higher fee than covers the cost of the treatment of waste and 

related activities. 

2. If the answer to the first question is in the negative, does the same apply 

to a cooperative undertaking which is operated by two or more 

municipalities and attends, on their behalf, to the management of waste 

in their operating areas? 

3. When assessing whether Article 54 EEA applies to an activity of a 

municipality or a cooperative undertaking, is it of significance that the 

laws of the Contracting Party in question contain provisions authorising 

or obliging public bodies to perform the activity? Is it compatible with the 

EEA Agreement that a Contracting Party exempts, through legislation, 

certain activities by public entities from the scope of competition law? 

4. Can municipalities which are the owners of a cooperative undertaking 

such as the one referred to in Question 2 be considered as its trading 

parties in the sense of Article 54(2)(c) EEA? And if so, does a discount 

granted to the owners which is not available to other parties constitute 

placing other parties at a disadvantage in the sense of the same provision?  


