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Request for an Advisory Opinion from the EFTA Court by Héraðsdómur 
Reykjavíkur dated 4 September 2014 in the case of Wow air ehf. v 

Samkeppniseftirlitið (Icelandic Competition Authority), Isavia ohf. and 
Icelandair ehf. 

  
 (Case E-18/14) 
 
A request has been made to the EFTA Court by a letter dated 4 September 2014 
from Héraðsdómur Reykjavíkur (Reykjavik District Court, Iceland), which was 
received at the Court Registry on 4 September 2014, for an Advisory Opinion in 
the case of Wow air ehf. v Samkeppniseftirlitið (Icelandic Competition 
Authority), Isavia ohf. and Icelandair ehf., on the following questions: 
 

1. Does Council Regulation (EEC) No 95/93, of 18 January 1993, on 
common rules for the allocation of slots at Community airports, 
oblige the Member States to ensure that a coordinator appointed 
under the provisions of the Regulation is, as regards the execution of 
his tasks, granted independent administrative power under domestic 
legislation as part of the executive of the Member State, or does the 
Member State have discretion to decide the status of the coordinator 
under domestic legislation? 
 

2. Is it assumed, in the instructions on the handling of complaints 
concerning the allocation of slots in Articles 8(7) and 8(8) of Council 
Regulation (EEC) No 95/93, that all complaints, including complaints 
based on competition considerations, will be subject to the procedure 
prescribed therein, or is recital 15 of the preamble to the Regulation 
to be understood as meaning that the Regulation is to be applied 
without prejudice to the competition rules of the Treaty, in particular 
Articles 85 and 86, in such a way that complaints based on 
competition considerations shall be subject exclusively to the 
jurisdiction of the competition authorities in the relevant Member 
State and are therefore to be submitted directly to them? 
 

3. If the competition authority of a Member State issues instructions on 
the basis of domestic competition legislation, and with reference to 
Council Regulation (EEC) No 95/93, with the intention of encouraging 
competition, is it assumed in the Regulation that these instructions 
will be issued to the managing body of an airport/competent authority 
or should these instructions be issued to the coordinator? 


