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A request has been made to the EFTA Court dated 18 November 2020 from Oslo 

tingrett (Oslo District Court), which was received at the Court Registry on 18 

November 2020, for an Advisory Opinion in the case of Q and Others v The 

Norwegian Government on the following questions: 

 

 

1. The EU Court of Justice has held that Article 21 TFEU and 

Directive 2004/38/EC grant a right to reside in a host State to a 

minor child who is a national of another EU State and who 

satisfies the conditions laid down in Article 7(1)(b), and that “the 

same provisions” allow a parent who is that child’s primary 

carer to reside with the child in the host Member State, see, for 

example Case C-86/12 Alokpa paragraph 29. At the same time, 

the EU Court of Justice has also held that such a parent does not 

come within the personal scope of the Directive as provided for 

in Article 3(1), see Alokpa paragraphs 24-26. 

 

In a situation as described above, may the parent’s right of 

residence be based on the Directive alone or in the light of the 

EEA Agreement, or does such a right presuppose that the 

Directive is to be applied together with Article 21 TFEU, or 

possibly that the Directive is to be given a broad interpretation 

in the light of Article 21 TFEU?   

 

2. Article 12(3) of Directive 2004/38/EC confers a right to 

continued residence on a child of an EEA national who is 

enrolled at an approved educational establishment and the 

person who has parental responsibility (custody) of the child 

should the EEA national depart from the country. May a child 

who is the descendant of the EEA national’s spouse only, who 

was granted a right of residence using the EEA national as a 

reference person, also derive such a right under the Directive 



alone or in the light of the EEA Agreement? Does this also hold 

true if the EEA national has applied for divorce from the parent 

of that child before departing from the country? 

 

3. If question 2 is answered in the affirmative, does this also hold 

true if the marriage of the child’s mother or father was an abuse 

of rights under Article 35 of Directive 2004/38/EC, but was 

perceived as being genuine by the EEA national and the child? 

 


