
 EFTA COURT 

 

Request for an Advisory Opinion from the EFTA Court by Fürstlicher 

Oberster Gerichtshof in the case of Liti-Link AG v LGT Bank AG 
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A request has been made to the EFTA Court dated 4 September 2020 from 

Fürstlicher Oberster Gerichtshof (Princely Supreme Court), which was received 

at the Court Registry on 16 September 2020, for an Advisory Opinion in the case 

of Liti-Link AG v LGT Bank AG on the following questions: 

 

 

1. Must the final paragraph of Article 26 of Implementing Directive 

2006/73/EC according to which the essential terms of the 

arrangements relating to the fee, commission or non-monetary benefit 

may be disclosed in summary form, be interpreted as meaning that 

the disclosure of benefits can be in summary form and general in 

content? 

 

If the Court answers the first question in the affirmative, the following 

supplementary question is asked: 

 

1.1. Must the final paragraph of Article 26 of Implementing 

Directive 2006/73/EC according to which the essential terms of 

the arrangements relating to the fee, commission or non-

monetary benefit may be disclosed in summary form be 

interpreted as meaning that the disclosure of benefits can be in 

summary form and general in content, for example, in general 

or other pre-formulated terms and conditions of business or 

must the disclosure be made individually for each client or each 

category of clients? 

 

  In addition, the following further questions are referred: 

 

2. Is there a correct disclosure within the meaning of point (b)(i) of 

Article 26 of Implementing Directive 2006/73/EC if the investment 

firm merely notifies the client that benefits may be provided to it by 

third parties or must the investment firm clearly indicate whether and 

when such benefits are provided? 

 

3. Is there a correct disclosure within the meaning of point (b)(i) of 

Article 26 of Implementing Directive 2006/73/EC if the investment 

firm notifies the client that the amount of the benefit provided by the 

third party depends on the product and consists of a percentage of the 



management fees charged for the product concerned, a percentage 

discount on the issue price or a percentage of the issue price or must 

the investment firm prior to the provision of the investment or 

ancillary service concerned disclose to the client at least bands 

concerning the fees, commissions and benefits received by it? 

 

4. Are the conditions laid down in Article 26 of Implementing Directive 

2006/73/EC for a disclosure of benefits in summary form, namely that 

the investment firm undertakes to disclose further details at the 

request of the client and that it honours that undertaking, fulfilled if, 

in relation to transactions already made, the investment firm 

undertakes merely to disclose to the client further details for the 

twelve months preceding the request? 

 

5. Must a Member State, pursuant to the EEA Agreement, accord 

horizontal direct effect to an implementing directive that is not 

correctly transposed, specifically, Implementing Directive 

2006/73/EC? 

 

6. Must Article 26 of Implementing Directive 2006/73/EC be interpreted 

in such a way that rights of banking clients against a bank may be 

derived from it? 

 


