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A request has been made to the EFTA Court dated 9 September 2020 from 

Trygderetten (National Insurance Court), which was received at the Court Registry 

on 10 September 2020, for an Advisory Opinion in the case of O v Arbeids- og 

velferdsdirektoratet on the following questions: 

 

 

(1) Is it compatible with the provisions of Regulation (EC) No 883/2004, 

including Article 5(b), for entitlement to a cash benefit in the event of 

unemployment to be subject to the condition that the unemployed person 

stay in the competent State in cases where Articles 64, 65 or 65a are not 

applicable? 

 

(2) Does Article 36 of the EEA Agreement apply in the case of temporary stays 

in another EEA State as described in this case? 

 

(3) Does a condition as described in question 1 constitute a restriction on the 

right of free movement under Article 31 or Article 36 of the EEA 

Agreement? 

 

(4) If so, can the restriction be justified on the ground that: 

- a stay in the competent State provides the unemployed person with 

better incentive and opportunities for seeking and finding 

employment? 

- a stay in the competent State ensures that the unemployed person is 

available for the employment services, so that they (the employment 

services) are able to monitor whether the unemployed person fulfils 

the requirements for the unemployment benefit?  

- a stay in the competent State provides the employment services with 

better opportunities in assessing whether the unemployed person is 

being followed up in a suitable manner? 

- the requirement of a stay ensures the economic equilibrium of the 

social security scheme? 

 

(5) If the condition can be justified, is it compatible with Articles 31 and 36 of 

the EEA Agreement that a person who has had a stay in another EEA State 

than the competent State without complying with the obligation to inform 

the competent institution about the stay may be ordered to repay the 

benefit, which was thus received unlawfully under national law? If so, is it 



compatible with Articles 31 and 36 of the EEA Agreement for an interest 

surcharge of 10 per cent to be levied on the person concerned? 

 

(6) If question 3 is answered in the negative, does Article 4, 6 or 7 of Directive 

2004/38/EC apply in a situation where an unemployed person has a 

temporary stay in another EEA State? If Article 4, 6 or 7 applies and may 

be relied on as against the home State, the same questions as in questions 

3 to 5 are put in as far as applicable.  

 


