
 EFTA COURT 

 

Request for an Advisory Opinion from the EFTA Court by the Princely 

Court of Appeal dated 3 December 2019 in the case Bergbahn 

Aktiengesellschaft Kitzbühel v Meleda Anstalt 

 

  

(Case E-10/19) 

 

 

A request has been made to the EFTA Court dated 3 December 2019 from the 

Princely Court of Appeal (Fürstliches Obergericht), which was received at the 

Court Registry on 5 December 2019, for an Advisory Opinion in the case Bergbahn 

Aktiengesellschaft Kitzbühel v Meleda Anstalt on the following questions: 

 

 

How must Article 30(1) of Directive (EU) 2015/849 be 

interpreted? 

 

I.  

 

1. How must the provision that incorporated and other 

legal entities are required to obtain adequate 

information on their beneficial ownership be 

interpreted? Does it suffice, as a rule, that the obliged 

entity is notified of who the beneficial owner is or must, 

in addition, also the underlying documents with 

evidential value (articles of association, etc.) be 

produced? 

 

2. In the event that mere provision of information does not 

suffice but, as a rule, also the underlying documents 

(articles of association, etc.) must be produced: Is this 

situation in any way altered where the beneficial owner 

is a legal person with a registered office in an EEA State 

and, thus, is also subject to the provisions of Directive 

(EU) 2015/849? Does the mere provision of information 

suffice at least in this case? 

 

3. If Question 2 is answered in the negative: Is this situation 

in any way altered where the board of the beneficial 

owner is a lawyer, notary or a (business) trustee, who 

under national law, is under an obligation, subject to the 

threat of a severe penalty or, potentially, withdrawal of 

the authority to practice in the case of non-compliance, 

to provide complete and accurate information and to 



whom the national legal order accords particular 

confidence? 

 

4. If Question 3 is also answered in the negative and thus an 

obligation to produce the underlying documents (articles 

of association, etc.) exists in every case: 

 

a) What is the minimum extent of documents to be 

produced having regard to the principle of data 

minimisation specified in Article 5(1)(c) of Regulation 

(EU) 2016/679 on the protection of natural persons with 

regard to the processing of personal data and on the free 

movement of such data, and repealing Directive 

95/46/EC (General Data Protection Regulation)? 

 

b) How must the non-existence of indirect ownership or 

the non-existence of ultimate control by a natural person 

within the meaning of Article 3(6)(b)(v) and Article 

3(6)(c) of Directive (EU) 2015/849 be proven (in light of 

the maxim that there is no obligation to prove negative 

circumstances - “negativa non sunt probanda”)? 

 

II. Regardless of the answers given to the questions set out 

in section I: 

 

1. How must the entity obliged to obtain appropriate 

information pursuant to Article 30(1) of Directive 

2015/849 proceed where the beneficial owner refuses to 

provide information and/or - depending on the answers 

given to the questions set out in Section I – to produce the 

underlying documents or does not provide accurate and 

current information: Is the obliged entity then obliged at 

their own risk and expense to bring legal action against 

the beneficial owner for provision of information or, if 

available, to bring a similar legal action provided for 

under national law or can it be satisfied with the 

information provided to it by the beneficial owner or the 

refusal to disclose information? Must in this case, if need 

be, Article 3(6)(a)(ii) of Directive (EU) 2015/849 be 

applied mutatis mutandis, which refers to "having 

exhausted all possibilities", in other words, must the 

necessary exhaustion of all possibilities be understood as 

including the bringing of legal action at one's own risk 

and expense? 

 

2. If the previous question is answered in the affirmative (i.e. that 

an obligation to bring legal action exists): Must then, if needs be, 



Article 3(6)(a)(ii) of this Directive be applied mutatis mutandis, 

so that an obligation to bring legal action at one’s own risk and 

expense exists where there are grounds for suspicion or there is 

any doubt (even if only the slightest) in relation to the 

information provided? 


